Oscarwinnaars bij Filmhuis Heemskerk

Op zondag 12 maart worden in de Oscars uitgereikt voor de beste films die in 2022 verschenen. Wellicht weet je nog met welke film wij ons seizoen startten? Everything Everywhere All at Once is voor een groot aantal prijzen genomineerd, waaronder beste regie en originele scenario en beste vrouwelijke hoofdrol. Ook Triangle of Sadness, de favoriet van de Heemskerkse Filmdagen 2023, maakt kans op goud in de categorieën beste film, beste regie en beste originele scenario.

Vier van de andere grote kanshebbers zijn binnenkort bij ons te zien. Vanaf vrijdag 10 maart vertonen we The Banshees of Inisherin, genomineerd in de categorieën beste film en onder andere: beste regie en beste originele scenario (Martin McDonagh), beste mannelijke hoofdrol (Colin Farrell),  beste mannelijke bijrol (Brendan Gleeson en Barry Keoghan), beste vrouwelijke bijrol (Kerry Condon) en beste originele soundtrack (Carter Burwell).

Tussen de grote namen die kans maken op ‘beste acteur’ vind je ook die van de nog relatief jonge en onbekende Paul Mescal. Hij is genomineerd voor zijn rol van Calum in Aftersun. Je ziet deze film bij ons vanaf zondag 26 maart.

Binnenkort kun je ook tickets kopen voor de filmvoorstellingen van april. We openen de maand met The Whale over Charlie, een zwaarlijvige man die alles verloren lijkt te zijn en contact zoekt met zijn dochter. Acteur Brendan Fraser is voor zijn vertolking van Charlie (‘de rol van zijn leven’) genomineerd voor de beste mannelijke hoofdrol.

Medio april vertonen wij Tár, speciaal geschreven voor Cate Blanchett door regisseur Todd Field. Hij is zelf genomineerd voor zowel beste regie als beste originele scenario en Blanchett als beste actrice voor haar hoofdrol. De film is verder genomineerd voor beste cinematografie en als beste film. Tár speelt zich af in de internationale wereld van de klassieke muziek. Lydia Tár is een buitengewoon succesvol componist-dirigente op het hoogtepunt van haar roem, kunnen… en macht. Krachten die zelfs zij niet kan beteugelen beginnen zich te roeren en brengen haar voetstuk aan het wankelen. Een onwaarschijnlijk sterke film, waar we reikhalzend naar uitzien.