Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.
  • za 24-09-22
    20:30

theater

De Cirkel in Heemskerk presenteert op zaterdag 24 september ‘Nina Bobo: Joop’. Een bijzondere theatervoorstelling over een grootvader die in Indië vocht, verteld door twee van zijn kleinkinderen. ‘Joop’ is een verhaal over het zwijgend doorgeven van pijn, rouw en verdriet en het loskomen van trauma.

Als jonge jongen vertrok Joop naar Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL. Met enig onbegrip vocht hij jarenlang tegen de Indonesiërs in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.  De oorlogen en de trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië achtervolgden hem zijn hele leven. Hij dronk, was bang voor de nacht en maakte ruzie met zijn vrouw. Joop bleef graven tussen de hortensia’s in de tuin, op zoek naar de lijken van zijn overleden vrienden. Zijn kinderen groeiden op met ouders die twee oorlogen en een afscheid van een land te verwerken hadden.

De pijn, de rouw en het verdriet werden onbewust en zwijgend doorgegeven. Twee kleinkinderen proberen te begrijpen hoe de geschiedenis in hun doorleeft. Kunnen zij breken met de trauma’s van voorgaande generaties?

‘Nina Bobo: Joop’ is de tweede voorstelling uit  de Nina Bobo-trilogie, waarin Koen Verheijden, zelf derde generatie Indische Nederlander, zijn familiegeschiedenis centraal stelt. In de voorstelling wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden elkaar af.

Kester Freriks schreef op Theaterkrant.nl over het eerste deel van de Nina Bobo-trilogie: ‘Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder.’

Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij werkt onder andere voor Het Nationale Theater in Den Haag en voor de Toneelschuur in Haarlem. Zijn werk gaat over mensen die aan de zijlijn van politieke of historische gebeurtenissen stonden.

Credits 
Tekst en regie: Koen Verheijden
Spel en co-creatie: Susannah el Mecky, Isha Ferdinandus
Dramaturgie: Eefje van den Broek
Scenografie en kostuum: Sofie Moritz
Licht: Roel Leenders

Als Vriend van Theater en Filmhuis De Cirkel krijg je € 1 à € 2 korting op een ticket voor jezelf en een introducé. Word nu VRIEND.