Duo Blaak-Verboden muziek-

Duo Blaak-Verboden muziek-

Begint op

23-12-18 - 14:00

Kosten

€ 10.00

Evenementcategoriën

koffieconcert

Vreugdevol en adembenemend

De broers Martijn en Stefan Blaak spelen schitterend vierhandig piano. Dat doen ze in binnen- en buitenland. Bij de Culturele Cirkel komen ze -voor de vierde keer!- met een bijzonder programma.

Voor de pauze spelen ze de ouverture “La gazza ladra” van Giocchino Rossini, de Waldstein Variationen van Ludwig van Beethoven en de Fantasie D940 van Frans Schubert. Na de pauze spelen ze grotendeels vergeten muziek, geschreven door componisten van wie het werk verboden was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om het Divertimento van Leo Smit, de Flirtations, Blues en Tap Dance van Dick Kattenburg en de Piet Hein Rhapsodie van Peter van Anrooij.

Leo Smit en Dick Kattenburg werden slachtoffer van de Shoah. Peter van Anrooy, vaste dirigent van de Koninklijke Concerten, weigerde op 5 januari 1937 met 25 orkestleden het nazistische Horst Wessellied uit te voeren op een galaconcert in Den Haag, dat voorafging aan het huwelijk van kroonprinses Juliana en prins Bernhard. De aanwezige Duitse diplomaten hadden geëist dat dit lied werd gespeeld. Het lied werd gespeeld, maar niet door Van Anrooy. Hij werd vervangen door de toenmalige dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel. Hoewel de muziek na de pauze vandaag dus licht van aard is, is de achtergrond ervan dat zeker niet. Geniet u van de terugkomst ervan!

Toegang: € 10,00 / CC-pas/CJP 9,00 / kind 7,00